Årets blixt-DM för lag avgjordes traditionsenligt på nationaldagen. I år deltog endast två lag, en märkbar minskning från förra årets sex lag. Det har varit många större tävlingar på ön under senare tid och kanske har det inneburit att många kände en viss mättnad. Skolavslutningar och vackert sommarväder kanhända också spelat in.

Mästerskapet avgjordes i år i Hemse och det var två förhållandevis starka lag som kom till start, ett från Hemse ASK och ett från Visby SK. Fyra spelare ingick i varje lag. Man fick möta alla motståndarlagets spelare i fyra partier, sammanlagt spelades 64 partier.

Efter den första halvlekens 32 partier hade färdigspelats så ledde Hemse ASK med knappast möjliga marginal 16,5-15,5. Det följde en kortare paus då det bjöds på smörgås, kakor och dryck inför avslutningen. När spelet återupptogs verkade det som om det var Visbyspelarna som fått mest energi av pausen. Efter ytterligare fyra ronder hade Visby ryckt till sig en trepoängsledning (dittills hade något av lagen lett med som mest en poäng). De följande två ronderna inledde Hemse en spurt och inför de två sista ronderna var Visbys ledning nere i en poäng. De sista åtta partierna vann Hemse med 4,5-3,5 och efter 64 spelade partier var ställningen osannolika 32-32. Gotlandsmästerskapet fick då avgöras genom särspel där spelarna på bord 1, bord 2 och så vidare fick möta varandra i ett vitt och ett svart parti. När krutröken lagt sig hade Visby vunnit särspelet med 5-3 och därmed tagit revansch för den knappa förlusten i lag-DM i klassiskt schack.

I Visbys lag ingick Marcus Uneson, 15-årige Albin Berglund Henell, Lennart Olsson och Michael Källström. I Hemse spelade Lasse Linusson, Pontus Klingenström, Björn Jansson och Elias Tengqvist. I den individuella tävlingen om Sylve May vandringspris vann Visbys Lennart Olsson på 11 av 16 poäng före Pontus Klingenström, Hemse, 9 p och Björn Jansson, Hemse 8 p.

Kompletta resultat finns i medlemssystemet på schack.se.

Det segrande visbylaget: Lennart Olsson, Michael Källström, Marcus Uneson, Albin Berglund Henell. Foto: Lasse Linusson